CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, October 2, 2011

Resepi Red Velvet Cake!

Salam.

Sekali lagi sy nak berkongsi resepi kat sini.. Alhamdulillah da beberapa kali sy buat kek ni sbb sy betul2 jatuh cinta dgn rasa kek ni! kek ni memang rasa dia lain dari kek yg biasa. Rasa yg sgt padat tp ringan, moist n creamy! Pastu warna merah hati yg sgt menawan! setiap kali buat mesti rasa x cukup je..hehe :D



ok..ni resepi dia..

Bahan-bahan

1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan gula aising
2 1/2 cawan tepung gandum - diayak bersama serbuk koko
2 tbsp serbuk koko
2 biji telur - basuh kulit ye!
1 tsp esen vanila
1 cawan susu segar (campur dgn 1 tbsp perahan lemon)
2 tbsp pewarna merah
1 tsp cuka
1 tsp baking powder

cara-cara
1. Pukul mentega dan gula aising sampai kembang. take note ye, kebiasaannya sukatan mentega dan gula x jauh beza, tp ntk kek ni sukatan gula lebih byk dari mentega, jadi adunan korg xkan sama mcm korg wat kek biasa. dia akan sedikit kering, tp xpe..jgn risau..teruskan je memukul:)
2. Masukkan telur sebijik..pukul sampai rata, kemudian tambah lg sebijik. pukul lagi..time ni baru adunan korg berair sikit..
3. Masukkan susu yg dah dicampurkan dgn perahan lemon tadi.. pukul dgn speed sederhana. kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk koko tadi.
4. Masukkan pewarna merah dan gaul sebati menggunakan serduk kayu.
5. Dalam mangkuk kecil, campurkan baking powder dgn cuka (biarkan berbuih dan kacau sikit supaya semua baking powder tu berbuih) dan masukkan ke dalam adunan. kacau sebati menggunakan senduk.
6. Masukkan dalam loyang 23 cm dan bakar selama 25 minit dgn 170 darjah Celsius. Kalau nak buat berlapis mcm pic kat bawah ni, masukkan separuh adunan ke dlm loyang 20cm. better guna yg boleh bukak kat tepi tu supaya senang nak buka.

untuk kek atas ni sy buat dua adunan sebab nak bg nampak tinggi..yg tgah tu warna cair sebab warna x cukup.haha. biasanya kalau buat kek ni pewarna yg kita guna  lebih dari separuh botol la..jadi kalu nak buat 2 adunan mcm sy beli lebih sikit pewarna ye:)


Cream cheese frosting

250g cream cheese. untuk kek ni sy guna brand Tatura je sbb murah.haha :D tp sedap je..jgn risau:p
1/2 cawan butter
1/2 cawan gula aising
1 tbsp perahan lemon

*Pukul je semua bahan-bahan kat atas sampai kembang


Please take note!
*masukkan kek dlm fridge dulu ntk sejukkan sebelum hias dgn cream cheese frosting. kalau x nanti jadi cair cam sy buat ni.haha. haa..ni first time sy buat. biasanya kalau nak senang, buat kek mlm, then simpan dlm fridge, pastu sok pg baru hias.


*cream cheese frosting x sesuai letak pewarna sbb nti x rata,jadi kena creative la ntk hias frosting berwarna putih:)
*bahagian atas kek yg kita potong sebelum menghias boleh dihancurkan untuk buat hiasan:) mcm yg sy buat kat cupcake ni



happy baking! ^__^



0 0 comment: